EORI este un numar unic utilizat in Uniunea Europeana, pe care autoritatile vamale il acorda comerciantilor, dar si altor persoane ce sunt interesate de acesta, pentru a fi utilizat in orice operatiune vamala derulata de acestia pe teritoriul Uniunii Europene.
Numarul EORI a intrat in vigoare la 1 iulie 2009.
Persoanele obligate in obtinerea numarului EORI:
Numarul EORI este format dintr-un identificator al tarii membre ce a atribuit numarul (format din 2 caractere alfabetice ce reprezinta codul de tara), urmat de un identificator national unic al tarii membre (format din maxim 15 caractere alfanumerice).
Exemplu: RO1234567890ABCDE, unde RO reprezinta codul de tara al Romaniei 1234567890ABCD reprezinta numarul acordat de autoritatile vamale din Romania.
In Romania, s-a stabilit ca in cazul persoanelor juridice, EORI sa poarte denumirea de CUI. In functie de tipul de persoana, numarul EORI acordat de autoritatile vamale poate avea urmatoarele configuratii:
In Romania, autoritatea competenta cu inregistrarea si acordarea numerelor EORI este Autoritatea Nationala a Vamilor.
Numarul EORI va fi solicitat de la directiile regionale pentru accize si operatiuni vamale in a caror raza teritoriala isi au sediul, dar si la birourile vamale de frontiera, in cazuri exceptionale.
Legislatia la nivel European este reprezentata de regulamentul CE 312/2009 al Comisiei de modificare a regulamentului CEE 2454/1993 de stabilire a unor dispozitii de aplicare a regulamentului CEE 2913/1992 al Consiliului de instituire a Codului Vamal UE, publicat in Jurnalul Oficial al UE nr. L 98. Comisia europeana a elaborate un ghid pentru aplicarea acestui regulament.
La nivel national, legislatia este reprezentata de Ordinul vicepresedintelui A.N.A.F 1554/2009 pentru aprobarea normelor tehnice privind inregistrarea in scopuri vamale a comerciantilor si a altor persoane, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 429/24.06.2009.
Comerciantii au obligatia de a solicita acordarea numarului EORI pana la data de 1 iulie 2009.
Cei ce nu l-au obtinut pana la data respectiva, il vor putea obtine cu ocazia realizarii primei operatiuni vamale.
Pentru a i se acorda numarul EORI, persoana interesata are obligatia de a depune o cerere de inregistrare. Cererea se completeaza, se imprima din aplicatia EORI, aflata pe site-ul autoritatii nationale a Vamilor din Romania.
Persoanele cu domiciliul sau sediul in Romania vor depune la directia regionala vamala pentru accize si operatiuni vamale, pentru sustinerea cererii urmatoarele acte:
Persoanele care nu sunt stabilite pe teritoriul UE au obligatia de a depune pentru sustinerea cererii, la directia regionala vamala pentru accize si operatiuni vamale, copii ale urmatoarelor acte:
Comerciantii care nu sunt stabiliti pe teritoriul UE, dar care sunt titulari de carnete TIR vor depune pentru sustinerea cererii, la biroul vamal de frontiera prin care sunt introduse sau scoase bunurile pe sau de pe teritoriul vamal UE, copii ale urmatoarelor acte:
După verificarea documentelor, directiile regionale pentru accize si operatiuni vamale sau birourile vamale de frontiera vor elibera doritorilor o notificare de acordare a numarului EORI. Odata atribuit numarul EORI, comerciantii si celelalte persoane au obligatia de a folosi acel numar unic in toate comunicatiile acestora cu autoritatile vamale ale tarilor membre.
Numarul de identificare EORI atribuit comerciantului solicitant va fi trimis acestuia prin posta electronica la adresa introdusa in cererea initiala. In cazul in care comerciantul nu a introdus o adresa de posta electronica corecta, notificarea de acordare a numarului EORI se inmaneaza solicitantului sau reprezentantului la sediul directiei regionale pentru accize si operatiuni.
Numarul EORI se foloseste incepand cu prima operatiune comerciala pe teritoriul UE sau in momentul in care se solicita de catre autoritatea vamala. Utilizarea acestuia este obligatorie.
Numarul unic EORI este utilizat de catre toate tarile membre UE si care realizeaza importuri si exporturi de bunuri pe teritoriul UE :
Austria (AT), Belgia (BE), Bulgaria ( BG), Cipru (CY), Danemarca (DK), Estonia (EE), Finlanda (FI), Franta (FR), Germania (DE), Grecia (GR), Irlanda (IE), Italia (IT), Letonia (LV), Lituania (LT), Luxemburg (LU), Malta (MT), Marea Britanie (GB), Olanda (NL), Polonia (PL), Portugalia (PT), Republica Ceha (CZ), Romania (RO), Slovacia (SK), Slovenia (SI), Spania (ES), Suedia (SE), Ungaria (HU).
Numarul EORI va fi solicitat de catre agentii economici interesati la directiile regionale pentru accize si operatiuni vamale in a caror raza de competenta teritoriala isi au sediul sau sunt stabiliti. In caz exceptional, numarul EORI se poate cere la birourile vamale de frontiera.
Numarul EORI se poate obtine de la :
Cererile de acordare a numarului EORI pot fi:
Deoarece avem o experienta de peste 10 ani in domeniul vamal, suntem specializati in intocmirea documentelor necesare obtinerii numarului EORI si va vom ajuta cu absolut tot ce este necesar pentru ca obtinerea numarului EORI sa se faca rapid.
Apeland la noi veti putea afla raspunsurile si la alte intrebari la care nu ati gasit raspuns aici.